Het erfrecht is complex en specialistisch, de onderwerpen waar het om gaat zijn emotioneel beladen. Onze specialisten staan voor u klaar.

Erfrecht

Het erfrecht is complex en specialistisch. Bovendien zijn de onderwerpen waar het om draait vaak emotioneel beladen. Het afhandelen van de nalatenschap van een dierbare bijvoorbeeld, kan pijnlijk en zwaar zijn. Zeker als er geen testament is opgemaakt. Of er een conflict over de erfenis dreigt, of al is ontstaan. Ook kunt u als executeur en/of erfgenaam met veel vragen zitten, over uw rechten en plichten bijvoorbeeld. Of over de aanvaarding van een erfenis. In dat soort gevallen is het belangrijk dat u in een vroeg stadium juridisch advies inwint. En dat u kunt vertrouwen op ervaren en gespecialiseerde erfrechtadvocaten.

Advocaat erfrecht

Het erfrecht is een van de specialismen van Schravenmade Advocaten. Wij beantwoorden uw vragen over het erfrecht dan ook graag. Over de ouderlijke boedelverdeling bijvoorbeeld, of over de legitieme portie, vereffening of bedrijfsopvolging. De aanpak van onze specialisten erfrecht is persoonlijk en laagdrempelig. Ons advies betrouwbaar en gedegen.

Bij Schravenmade Advocaten kunt u terecht voor advies over:

 • de legitieme portie
 • de ouderlijke boedelverdeling
 • de wettelijke verdeling
 • het opeisen van een kindsdeel
 • de afwikkeling en verdeling van een nalatenschap
 • de beneficiaire of zuivere aanvaarding van een nalatenschap
 • de verwerping van een nalatenschap
 • beroep op een wilsrecht
 • controle van een afgewikkelde nalatenschap
 • optreden tegen een executeur
 • vereffening
 • de vernietiging van een testament
 • bedrijfsopvolging
 • de afwikkeling van een nalatenschap na een echtscheiding
Onze specialisten erfrecht zullen altijd zoveel mogelijk proberen om in overleg met alle betrokkenen tot een juiste en snelle afwikkeling van uw vraag of geschil te komen. Is dat niet (meer) mogelijk? Dan begeleiden wij u uiteraard ook tijdens een procedure.

Juridisch advies over een nalatenschap

Als een dierbare is overleden kunt u geconfronteerd worden met twee mogelijkheden. Heeft de overledene geen testament gemaakt? Dan geeft de wet aan wie de erfgenamen zijn. Dit zijn alleen de echtgenoot of geregistreerd partner en bloedverwanten. De kans dat er daarbij problemen ontstaan over de verdeling van de nalatenschap is vrij groot. Soms zijn er door de overledene bijvoorbeeld mondelinge toezeggingen gedaan, waarvan anderen niet op de hoogte zijn. Of zijn er schulden gemaakt of schenkingen gedaan, die niet op papier staan.

Heeft de overledene wel een testament heeft gemaakt? Dan staat daarin wie de erfgenamen zijn en welk deel zij krijgen. Dit kunnen ook anderen zijn dan de wettige erfgenamen. Ook met een testament kan er discussie ontstaan over de afwikkeling van de nalatenschap, bijvoorbeeld over de interpretatie van de tekst van het testament door de executeur.

Een gespecialiseerde erfrecht advocaat kan u in een dergelijke situatie goed adviseren. Het is daarbij wel van belang dat u op tijd een advocaat inschakelt. In het erfrecht gelden vaak korte termijnen. Hoe eerder u advies inwint, hoe meer mogelijkheden u heeft. Bij Schravenmade Advocaten staan wij voor u klaar.

Juridisch advies over bedrijfsopvolging

Bent u ondernemer? En is een van uw erfgenamen uw beoogd bedrijfsopvolger? Dan is het verstandig om hierover helderheid te verschaffen in een testament. Als u dit niet doet kan de bedrijfsopvolging erg ingewikkeld worden. Bovendien krijgen uw erfgenamen dan in een verdrietige periode te maken met vragen over de bedrijfsopvolingsregeling (BOR) en verschillende fiscale regelingen.

Het is dus van belang dat u zich hierover tijdig laat adviseren, zodat alles bij uw overlijden goed is geregeld. Schravenmade Advocaten staat voor u klaar.

Berichten over Erfrecht

10 mei 2021
Afwikkelen van de nalatenschap

Wanneer iemand overlijdt, dan ontvangen de erfgenamen de bezittingen en de schulden die de erflater op de dag van overlijden heeft. We noemen dit ook wel de nalatenschap of, minder formeel, de erfenis. De erfgenamen hoeven de nalatenschap niet te accepteren, of zij kunnen de erfenis aanvaarden onder voorwaarden. Wij vertellen u hier graag meer […]

Lees verder
10 februari 2021
Erfrecht in een notendop

Na een overlijden moeten de nabestaanden veel regelen. Zo moet de zogenoemde nalatenschap verdeeld worden over de erfgenamen. Maar wie zijn die erfgenamen eigenlijk? En hoe is het wettelijk geregeld als de overledene geen testament heeft? Wie erft wat? Als u uw wensen niet heeft vastgelegd in een testament, dan regelt de wet wie uw […]

Lees verder

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram